Aromaterápia és gyerekek: gyógynövényekkel az otthonunk harmóniájáért

“A természet a legjobb gyógyszertár”

– vallotta a Kneipp-kúra névadója, a víz- és természetgyógyászat meghatározó és máig sokat emlegetett alakja, Sebastian Kneipp. A szegény családból származó – majd a jeges Dunában rendszeresen megmártozó –  pap azt állította, hogy mindaz, amire az emberi egészség megőrzéséhez szükséges, az többnyire bőségesen fellelhető a természetben.

Az ember már az ősidők óta élt a természet adta gyógynövények kedvező hatásaival. Ehhez elég volt csupán megfigyelnie az állatvilágot, amelynek egyes pédányai kifejezetten a gyógyulás szándékával kerestek fel bizonyos helyeket. Már Hippokratész is úgy fogalmazott: a természet “orvos a betegségek ellen”, amely “mindig megtalálja az eszközöket és az utakat”.

Noha a gyógynövényekre sokan csupán teaként fogyasztva gondolnak (például természetes immunerősítőként, izzasztóként vagy gyulladáscsökkentőként), használhatjuk őket akár fürdőzéshez, borogatáshoz vagy inhaláláshoz is. A gyógynövényeinket azonban nem csupán szárított formában használhatjuk: illóolajnak nevezzük az olyan keverékeket, amelyeket desztilláció, azaz lepárlás, útján hoznak létre. Ehhez általában rengeteg növényi részre van szükség, létezik olyan illóolaj, amelynek egyetlen cseppje akár egy kosárnyi növénnyel is felér.

Az elmúlt pár év alatt az aromaterápia igazi slágerkifejezéssé vált, noha az egészségügyi szakértők időről időre emlékeztetnek: jelenleg még nincs elég meggyőző bizonyítékunk arra, hogy az aromaterápia valóban alkalmas lenne komolyabb betegségek megelőzésére és gyógyítására. Ez idővel változhat, jelenleg annyit tudunk: a növényi eredetű illóolajok párologtatás, inhalálás vagy masszázs útján történő felhasználása hatással lehet a hangulatunkra, a gondolkodásunkra és a koncentrációs képességünkre is.

Hogy ez hogyan lehetséges?

Jelenleg még ebben sem lehetünk biztosak. Különböző elméletek léteznek arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan is működik az aromaterápia.  Egyesek úgy vélik, hogy az orrban lévő bizonyos szagreceptorok aktiválásával az agy üzeneteket küld az idegrendszer olyan területeire, amelyek befolyásolják például a hangulatunkat, az érzelmeinket és a memóriánkat.

Az aromaterápia divatja idővel a több szagot érző gyerekeket, pontosabban az ő szüleiket is elérte.

Két éve Magyarországon is megjelent a német AromaMAMA oldal mögött álló Sabrina Herber és Eliane Zimmermann Aromaterápia gyerekeknek című könyve, amelyben a szerzők az illóolajok biztonságos, mellékhatások nélküli használatához adtak tippeket és konkrét recepteket, miután a közösségi oldalakon és az internet egyéb szegleteiben számos hamis, sőt, olykor veszélyes tanáccsal találkoztak.

A Panarom Ringató olajkeverékét kifejezetten a nyugodt és természetes várandóssághoz javasolják.

Milyen tünetekre javasolják?

Noha a tudomány – az ellentmondásos eredmények miatt – egyelőre fenntartásokkal kezeli az aromaterápiát, számos tapasztalat és feljegyzés szól az illóolajok használatának hatékonyságáról.

“Az aromaterápiát nagyon hatékonyan alkalmazhatjuk a hangulatunk javítására, a stressz és a szorongás csökkentésére, a koncentráció és a memória hatékonyabbá tételére. A várandós kismamáknál bizonyos illóolajok alkalmazása csökkentheti a félelmeket, növelheti a testtudatot, és a vajúdás alatti fájdalmak ellen is hatásos lehet. Az illóolajokkal való masszírozás két irányból is hathat, hiszen az illatok gyógyító erejét a masszázs hatásával egészíti ki, és nagyon kellemesen ellazít, megnyugtat”

– írja cikkében a Házi Patika.

Balzsam a léleknek

Az illóolajakat gyakran javasolják alvászavarok és nyugtalanság ellen, akár gyerekek esetében is. A rengeteg őket érő inger, ezek feldolgozása, valamint az ebből adódó túlterheltség ugyanis sok esetben alvászavarokhoz vezet. Álmatlanság ellen a jól bevált citromfű mellett például a ma már kevésbé ismert, köményre emlékeztető angyalgyökeret is bevethetjük.

(Fotó: Panarom)

Korunk jellegzetességeiből adódóan a stressz és a rengeteg nyomás már a legkisebbeket sem kerüli el, ezért napjainkban már a gyerekeket is egyre gyakrabban kínozza feszültség okozta fejfájás.

“A gyerekek orra különösen érzékeny. Gondoljunk erre, amikor egy problémás helyzet megoldására illatot keresünk. (…) Lelki panaszokra általában két jellegzetes illóolaj válik be náluk: a narancs és a levendula”

– javasolja Herber és Zimmermann.

A levendula és a narancs mellett az aromaterapeuták szívesen javasolják még a nyugtató és stresszcsökkentő hatású római kamilla illóolaját is, amely magas észtertartalmának köszönhetően jól oldja a feszültséget.

Rosszul és nyugtalanul alvó kisbabád van? Próbáld ki a Pranarom három hónapos kortól ajánlott, Édes álom nevű illóolajkeverékét, amely a római kamilla, a levendula és a narancs olajai mellett mandarint is tartalmaz. Az Édes álom ráadásul három kilogrammos súly felett alkalmazható masszázsolajként is létezik – ehhez finoman dörzsöljük be vele a pici hasát, hátát vagy talpait! Ezek a termékek természetesen az idősebb testvéreknek és a szülőknek is segítenek a harmónia megtalálásában.

Az illóolajokat a nyugtatás és lazítás mellett térfertőtlenítésre, a levegő minőségének javítására, illetve immunerősítésre is javasolják. A Doudou kifejezetten kisgyerekek szobáiba álmodta meg a kedves motívumokkal díszített, éjszakai fényként is használható aromadiffúzorát. A Pranaromnak kifejezetten légfertőtlenítő olajkeveréke is van, a Fénylő Csillag nevű keverék pedig akkor is jó szolgálatot tehet, amikor a kisbabánk megbetegedik.

Aromaterápia az iskolában?

Sok gyerek küzd koncentrációs nehézségekkel, figyelemzavarral, szétszórtsággal vagy feledékenységgel (intő jel lehet például a nyugtalanság, a csapongás vagy a bambulás), amelyek főleg iskolás korban okoznak nehézségeket. A gyakori testmozgás, a szabad levegőn történő játék és az egészséges étkezés mellett az illóolajok is segíthetnek a tanulásban.

A római kamillához hasonlóan szintén nagy mennyiségben tartalmaznak nyugtató, lazító hatású észtereket a lucfenyő tűleveléből kinyert olajok, amelyeket a gyerekek és a felnőttek bőre is jól tolerál.

“A friss erdőillat átszellőzteti a tüdőt, oldja a stressz okozta feszültséget, kitisztítja a fejet. Az iskolában alkalmazva segíti a koncentrációt”

– szól a német aromaterapeuták ajánlása.

Tobai Ágota az Aromareneszánsz blogon az illóolajok memóriára gyakorolt hatásáról is írt már: egy 2003-as felmérés ugyanis azt vizsgálta, változik-e a kognitív teljesítmény az illóolajok hatására. “A kísérlet megállapította, hogy azokban a csoportokban, ahol levendula és rozmaring illóolajat párologtattak, kimutatható volt a hangulatra gyakorolt pozitív hatás és a jobb teljesítmény, szemben a kontroll csoporttal, ahol semmit nem párologtattak” – írta.

Szúnyoginvázió: a nyári esték megkeserítője

A növények kivonatait akár a szúnyogcsípések elleni védekezésként is használhatjuk. A Panarom Züm-züm termékei például olyan növények kivonataiból készülnek, amelyeket a szúnyogok igyekeznek kerülni, csípés esetén viszont csillapítják a kellemetlen tüneteket. “Ezért tettük bele a vietnámi eukaliptuszt, a gerániumot és a citrom cirok illóolajat. Ezekben olyan aromás vegyületek vannak (geraniol, citronellol, citronellal), melyek elriasztják a szúnyogot és közben azonnal enyhítik a fájdalmat és gyors gyógyulást adnak” – írták az Aromareneszánsz oldalon.

Ha az egész családot meg szeretnénk óvni a kellemetlen csípésektől, és a gyermekünk már betöltötte hatodik életévét, akkor a kifejezetten a nyári estékre ajánlott Summer Evening testápoló is szóba jöhet. A Pranarom száz százalékban természetes szúnyogriasztói közül akár golyós vagy stiftes kiszerelésben, illetve diffúzorba csepegtethető olajkeverékként is választhatunk.

A kényes panaszokra

A terhesség során jelentkező aranyér nagyon sok kismama mindennapjait keserítette már meg, de olykor a vajúdás után is jelentkezhet. A Panarom kifejezetten külső aranyaeres panaszok (például az ilyenkor jelentkező fájdalom és viszketés) kezelésére ajánlja gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású olajkeverékét. A diszkréten Arany névre keresztelt termék összetevői között megtaláljuk például a citromhéj, a borsmenta, a kamilla, a cédrus és az orbáncfű olajait is.

A szülés utáni gátseb szintén sok édesanya életét nehezíti meg. A Panarom kifejezetten a hüvely és a végbélnyílás közötti terület sérüléseinek, valamint a gátmetszés helyének ápolására hozta ki az Ezerjó nevű olaját, amely elősegíti a hegek gyógyulását, csökkenti a gyulladást, továbbá enyhíti a fájdalmat a szülés után érzékeny gáti szakaszon.

Ezek mellett akár azért is tehetünk, hogy a szülés folyamata könnyebb legyen, kevésbé viselje meg a kényes testrészeinket. A Panarom kifejezetten vajúdás alatti masszázshoz ajánlja a Világra hozó illóolaj-keverékét, amelynek használata segíti a test ellazulását, oldja a félelemérzetet. A Parázs olaj szintén hatékony társ és segítség lehet a szülés óráiban.

A Panarom Arany nevű termékét a külső aranyaeres panaszok tüneti kezelésére fejlesztették ki.

Mire figyeljünk, amikor illóolajat választunk?

  • Ne dőljünk be a gyanúsan olcsó termékek hívogató árának! Válasszunk jó minőségű, megbízható forrásból származó illóolajokat, kerüljük az illatolajakat és az egyéb silány termékeket!
  • Mindig olvassuk el a csomagoláson található információkat, tájékozódjunk az összetevőkről, hogy melyik növény melyik részéből nyerték ki az olajat, a származási országról, valamint az olaj kinyerésének módjáról is.
  • Ha nem találjuk a növény latin nevét a csomagoláson, gyanakodjunk! A tudományos nevet mindig fel kell tüntetni a csomagoláson.

Mire kell ügyelnünk, miután megvettük a terméket?

  • Ügyeljünk arra, hogy sem mi, sem a gyerekeink ne nyeljék le a megvásárolt illóolajokat! Ehhez tároljuk biztonságos, gyermekek elől gondosan elzárt helyen az olajakat!
  • Az olajok meggyulladhatnak, ezért semmiképp se hevítsük őket tűz lángjával!
  • Vízzel működő aromadiffúzorok esetén rendszeresen cseréljük a vizet, és naponta tisztítsuk meg a tartályt! A régóta álló vízben elszaporodhatnak a baktériumok, de akár a penész is.  Valószínűleg egyikünk sem szeretné, hogy ezek az otthonunk levegőjébe kerüljenek.

Amennyiben jó minőségű, megbízható forrásból származó termékeket keresel, nézz szét a Manubaba webshopján elérhető illóolajok és natúrkozmetikumok között! A kellemes illatokat a gyerekek és a felnőttek egyaránt kedvelik, egy illatos otthon az egész család közérzetére jó hatással lehet.

A Manubaba webshopján számos jó minőségű natúrkozmetikum és illóolaj közül választhatsz.

Ha tetszett ez a bejegyzés, és szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat, akkor feltétlenül iratkozz fel a hírlevelünkre – ne aggódj, tőlünk csak akkor fogsz emailt kapni, ha valóban fontos mondandónk van! Ha még több Manubabára vágysz, kövess be minket a Facebookon és az Instagramon is!

Ha kérdésed lenne, keress minket bátran az Elérhetőség menüpontunk alatt található telefonszámunkon vagy emailcímünkön, vagy gyere el az üzletünkbe (1124 Budapest, Kiss János altábornagy u. 55, a Margaréta játszótérrel szemben), ahol kollégáink készséggel segítenek majd neked!

(Borítókép: Panarom)

WebshopFiók