bababolt gyerekcipő gyerekjáték

Manubaba és ami mögötte van

avagy egy pici bolt megfontolt lépései egy sokszor zsongó, “túlsokszínű” piacon

Ahogy ígértük ebben az interjúban Betti bővebben mesél a bolt termékeiről, arról hogyan, mi alapján kerülnek be az egyedi darabok a Manubabába.

Az alkotókról is megtudunk jó pár plusz információt. Érintettük azt is, hogy érdemes-e itthon bababoltot nyitni? És vajon milyen közösség formálódik a Manubaba köré?

Az alábbi posztban olvashatjátok Betti válaszait, tapasztalatait és jövőbeli terveit a Manubaba kapcsán.

(Kocsány Rita írása)

Arról már érintőlegesen beszéltünk az előző interjú során, hogy milyen szempontok alapján választottál partnereket. Azt is elárulod, hogy milyen csatornán, fórumon találtál ennyi csodaszép terméket? 

A partnereim nagyrészt, 98%-ban anyukavállalkozások. Olyan anyukák, akik általában egy, vagy több gyerek mellől, otthonról dolgoznak a csodaszép termékeken, szívüket, lelküket beleteszik a kis vállalkozásukba (ahogyan én is). A partnerek többségét a Mompreneurs, vállalkozó anyukákat támogató Facebook csoportban fedeztem fel. Még áprilisban kitettem egy posztot, hogy milyen boltot fogok nyitni, hol, kiket keresek és nagyon sokan jelentkeztek. Már ez is egy pozitív visszajelzés volt, hogy igen, erre a készítők részéről is van igény. 

Egy picit bővebben elmondod, hogy milyen termékeket, termékkategóriákat akartál mindenképpen az üzletbe, mert anélkül nem bababolt egy bababolt?

Mindenképpen szerettem volna könyveket, ruhákat, cipőket, játékokat. Egyébként végülis a lényeg nekem nem is a mi volt, hanem inkább a milyen. Nagyon nehéz jó minőségű gyerek holmikat beszerezni, a legtöbb helyen sok a “csiricsáré” cucc.

A csomagolásmentesség, az alacsony ökolábnyom fontos volt az első perctől kezdve az alkotók kiválasztásánál?

Igen, nagyon! Szerencsére a legtöbb gyártónak ez alapvetés, kevés olyan partnerem van, akitől azt kellett kérnem, hogy változtasson mondjuk a csomagoláson. Minden gyártó Oeko-textilt vagy GOTS, minősített bio textilt használ. A csomagolás mentességre nagyon büszke vagyok, szinte alig termelünk hulladékot. 

Vajon volt-e olyan gyártó, akivel nem tudtatok (még) dűlőre jutni, de nagyon várod a közös munkát?

Szerencsére nincs olyan, akivel nem tudtunk volna megegyezni. Nekem az első perctől fogva nagyon fontos, hogy a partnereim elégedettek legyenek. Nem szerettem volna egy “kizsákmányoló”, hosszú távon nem fenntartható rendszert működtetni. Mivel a partnerek többnyire mind kisvállalkozások, próbáltam rugalmasan hozzáállni, megtalálni azt a megoldást, amely mindkét fél számára jövedelmező hosszú távon. 

És ennek az ellentetje, volt-e olyan, hogy meglepődtél a pozitív válaszon és azóta is együtt dolgoztok?

Olyan nagy meglepődés nem volt szerencsére, a rendszer amit kidolgoztam (, bár nem volt egyszerű menet :)) elég jónak bizonyult, így általában meg tudtunk egyezni hamar. Szerencsére a csapat úgy tűnik, fix. Szeptembertől lesz egy pici változás, új partnerek kerülnek be, illetve egy-két gyártó terméke már nem lesz elérhető nálam. Igyekszem a vásárlók igényeire gyorsan reagálni akkor is, ha van érdeklődés egy új, még a boltban nem kapható termékre és akkor is, ha már nincs akkora kereslet egy bizonyos árura.

Azt gondolom, látom, hogy sok anyukának ez az álma, amit most te megvalósítasz. Édesanyaként valahogy átrendeződnek nem csak a hormonok, a korábban szőtt célok is, és többekben felmerül(het) a bababolt nyitása. Te bíztatnád erre bátran a mostani tapasztalataiddal a többi anyukát is? (Nyilván rövid idő telt el a bolt megnyitása óta, de azért élményekből már most is van bőven.)

Hát, erre nehéz válaszolni. Ha valaki ilyesmibe szeretne fogni, azért nem árt, ha van tapasztalata az értékesítésben, kereskedelemben, marketingben, illetve úgy eleve ismeri a vállalkozói lét velejáróit. Sok befektetett pénzről és energiáról van szó ahhoz, hogy ne legyünk biztosak benne 100%-ig, hogy ez nekünk való és hogy bírni fogjuk. 

Az utóbbi években nagyon sokat foglalkoztam a saját belső fejlődésemmel különböző formákban (pszichoterápia, táncterápia, művészetterápia, jóga) és azt hiszem ezeknek a beérése ez a bolt. Hogy nem ment rá a családi életünkre, nem stresszelem túl, nem roppanok bele a sok mindenbe, ezeket mind ennek köszönhetem. Régóta szerettem volna ezt a boltot, de biztos vagyok benne, hogy mondjuk 4 évvel ezelőtt, még nem lettem volna kész rá és nem sikerült volna. 

De persze valóban felemelő érzés és rengeteg fantasztikus embert ismertem meg, amiért hálás vagyok. Szuper anyukák a partnereim és sokakkal nagyon jó viszony alakult ki. 

Neked van személyes kedvenced a boltban, vagy inkább úgy kérdezem, ha újra picik lennének a gyerekeid, mi az, amit nem tudnál otthagyni az üzletben? És valami, amit magadnak vinnél haza mindenképp?

Mivel minden a saját szűrőmön ment át, azt kell mondanom, hogy szinte minden ebbe a kategóriába tartozik és minden-minden kéne. 🙂

Említetted az előző beszélgetésben, hogy közösséget szeretnél a bolt köré építeni. Mire gondoltál pontosan, ez miért fontos neked? 

Igen. Több szempontból is értem a közösséget. Először is egy alkotói közösséget. 

Másodszor egy klasszikus, régimódi értelemben vett vásárlói közösséget. Én imádom azt, amikor bemegyek egy boltba és jó ott lenni. Ahol megismernek, ahol nem néznek ki azért, mert gyerekkel vagyok. És a Manubaba ilyen. Olyan sokszor látom, hogy a szülők zavarban vannak, mert a gyerek hozzányúl mondjuk a játékokhoz. Nem győzőm ilyenkor hangsúlyozni, hogy ez egy gyerekbarát bolt! Még pelenkázónk is van a mosdóban, ráadásul nem is akármilyen. 🙂

A harmadik oldalról pedig szeretném, ha a Manubaba teret adna közösségi eseményeknek is. Volt már horgolós workshop, volt hordozós tapinap és ezek lesznek is még, de még sok más tervem is van ezzel kapcsolatban. Az édesanyák nagyon egyedül vannak hagyva az anyaságukkal. Én is nagyon megszenvedtem ezt annak idején és pont a kerületi anyukás-apukás csoport emelt ki ebből a nehéz időszakból. Azt hiszem, hogy igenis számítanak ezek a kis közösségek. 

A webshop ugye a következő nagy falat, mi van még a fejedben, ami hosszabb távú cél, de mindenképp meg szeretnéd valósítani? 

Sok mindenben szeretném fejleszteni, tökéletesíteni a boltot és a webshopot is. Sok olyan tervem van, amikhez most még “kicsik” vagyunk. Remélem, hogy lassanként minden tervemet meg tudom valósítani, viszont nem szeretném előre lelőni ezeket! 🙂 

Mit gondolsz, érzel, ha egy év múlva leülünk újra beszélgetni, a Manubaba miben lesz más és miben biztosan nem fog változni? 

Amiből biztosan nem adok lejjebb, az a minőség mindenféle értelemben. A termékek minőségéből, a minőségi kiszolgálásból, a korrektségből, mind a vevők, mind az alkotókkal szemben. Lehet, hogy a termékek változnak majd, de ezek biztosan megmaradnak. 

Instagram
Instagram did not return a 200.
Hírlevél
Amennyiben hozzájárulsz, hogy hírlevélben tájékoztassunk extra kedvezményeinkről, legfrissebb híreinkről, valamint a bolt által szervezett esenyékekről, add meg e-mail címed az alábbi űrlapon.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Close Menu
error:
×
×

Cart