manubaba_bolt-28

Küldetésünk a gyerek: a Manubaba története

A Manunbaba nem csak egy bolt, hanem egy életérzés. A tudatos szülők baba- és játékboltja, ahol különleges atmoszféra és igényes termékek várnak minden betérőt.

Manubaba

Betti, a tulajdonos, most, a Manubaba három éves szülinapja közeledtével mesél nekünk arról, hogyan álmodta meg ezt az egyedi kis világot. 

Mi motivált arra, hogy megnyisd a Manubaba boltot? Honnan jött a téma: a gyerek?

Szülőként ismertem fel egy ilyen boltnak a hiányát a környékünkön. Akkor már két gyermek édesanyjaként, 12. kerületi lakosként éreztem úgy, hogy szükség lenne egy jól megközelíthető baba-és gyerekholmikat árusító boltra a kerületben. Mivel mindig saját vállalkozást szerettem volna, és mivel maximalista, újító típus vagyok, arra gondoltam, miért ne csináljak egy olyan gyerekboltot, amilyen még nincs Magyarországon? Azóta persze sorra nyílnak a Manubabához hasonló üzletek, de ez csak visszaigazolás arra, hogy jó úton járunk 🙂  

A cél az volt, hogy minél tudatosabban legyenek összeválogatva a lehető leghasznosabb és legminőségibb holmik, csakis olyan termékeket árulok, amelyeket a saját gyermekeimnek is jószívvel adnék, vagy adtam. Minőségi, kézműves jellegű gyerekjátékokat, melyek fejlesztik a gondolkodást, a kreativitást. Megfelelő kialakítású gyerekcipőket, melyekben a kis lábuk biztonságban fejlődik, okosan megtervezett gyerekrollereket, melyek végigkísérhetik őket egészen kicsi kortól akár az alsótagozat végéig. 

A családomban nagyon sok a kisgyermekekkel foglalkozó személy, én magam pedig világéletemben kereskedelemben dolgoztam, annak több területén is. Így állt össze a Manubaba 🙂 Először még csak a fizikai boltunk volt, később a vevők kérésére lett a webshopunk. Mi online is igyekszünk átadni azt a szellemiséget, amely a Manubaba boltot jellemzi. Persze akinek személyes kontaktra, fizikai látogatásra van szüksége, azt örömmel várjuk a kis birodalmunkban. 

Ezekszerint már az egész családodba beleivódott a pedagógia és a gyerekek szeretete?

Igen, a nagymamám óvodapedagógus volt, az édesanyám kisgyermeknevelő, a nagynénim gyógypedagógus, így azt hiszem, az átlagnál talán magabiztosabban mozgok a kisgyermekes témákban 🙂 Tulajdonképpen a fél életemet óvodában és bölcsődében töltöttem. Azóta nekem is már 3 gyerekem van, így már édesanyaként is megtapasztalom, és más szemszögből is átélem az akkor látottakat.  

A családi közegnek köszönhető tehát, hogy tudatos, átgondolt, de a lehető legnyitottabb módon közelítek a gyerekekhez. Tudom, milyen összetett tud lenni a belső világuk, tudom, hogy hogyan működnek, sok mindent megtanultam arról, hogy hogyan kell játszani, és hogy milyen eszközökkel lehet a legtöbbet kihozni belőlük. A gyerekek a játékon keresztül tanulnak, de ez a csatornája az érzelmek kiadásának, feldolgozásának, olykor a szorongás elengedésének is. Ezért azt vallom, hogy nem mindegy, mivel játszanak a kicsik.

manubaba története

Miért tartod fontosnak a tudatos gyereknevelést, gondozást?

Nem vagyok semmilyen drasztikus megoldás híve, nálunk is jelen vannak valamelyest például a digitális eszközök. Ugyanakkor a nagymamám és anyukám révén láttam azt is, hogy a gyerekeket ezen eszközök nélkül sem olyan nehéz lekötni.  Ehhez persze szükséges, hogy a gyerekek rendelkezésére álljanak olyan játékok, eszközök, melyek életkoruknak megfelelőek, és amelyek segítségével a lehető legjobban le tudják kötni magukat, és a legtöbbet ki tudják hozni magukból. 

Azt is fontosnak tartom például, hogy legyen lehetőségük sokat szerepjátékozni, hiszen ezen keresztül le tudják vezetni a feszültséget és sokszor könnyebb őket szóra bírni. Mind ismerjük a “Mi volt az oviban? Semmi.” tipikus esetét 🙂 Pedig nagyon is sok minden történik velük az oviban, bölcsiben, suliban, lehet, hogy feszültek, félnek, de nem tudják, hogyan mondják el. Ezért fontos, hogy ilyenkor leüljünk a gyerekekkel, együtt játszunk, beszélgessünk. Abban reménykedek, hogy a szülők és a gyerekek is szívesebben játszanak, ha szép, minőségi játékaik vannak otthon. Ráadásul a Manubaba játékkínálatát úgy válogattuk össze, hogy minden helyzetre találjanak megfelelő játékot a szülők, méghozzá jó minőségű, részleteiben is igényesen kidolgozott, bájos darabokat. A nálunk kapható játékok nem műanyagból készülnek, általában fa az alapanyaguk, és gyerek- és környezetbarát festékkel festettek. 

manubaba játékok

Nálunk a szerepjáték eszközei mellett a történetmesélés kreatív tárgyai, például árnyékszínház, bábok, vetítőlámpa is kapható, igényes foglalkoztatófüzetekkel kiegészített, tematikus játékkollekciók, jó minőségű ceruzák, színezők és festékek: az alkotás eszközei. Egyszerűen arról van szó, hogy azt tartom tudatos gyereknevelésnek, fejlesztésnek, gondozásnak, ha tudjuk, hogy milyen játékhoz, eszközhöz miért fordulunk, ha felismerjük azokat a helyzeteket, mikor egy-egy szerepjáték vagy mesekönyv előrelendíheti egy problémacsíra megoldását. Tehát semmilyen összetett elvre nem gondolok, csak nyitott szemekre és nyitott szívre. 

Mi alapján választod ki az általatok forgalmazott termékeket?

Elsősorban saját tapasztalat alapján. Vannak kedvenc márkáink, vagy olyan termék tulajdonságok, melyhez szülőként is mindig ragaszkodok. Ilyen például magas gumiorrú cipő. De adott márkán belül is igyekszünk szelektálni. A minőségi alapanyagokból készült, okosan megtervezett, igényesen kivitelezett kézműves, vagy kézműves jellegű játékokat, finom kidolgozású kiegészítőket, bájos és maximálisan gyerekekre szabott mesekönyveket szeretem. Keresem a hiánypótló megoldásokat, előnyben részesítem a magyar termékeket, de sajnos a játékok terén nem könnyű, mivel a legtöbb magyar játékgyártó nem rendelkezik olyan engedéllyel, mely szükséges a bolti forgalomba hozatalhoz. Külföldi márkák esetén is törekszünk az európai gyártókat megtalálni, de természetesen, azért még mindig sok magyar kisvállalkozó termékét lehet megtalálni a Manubabában.  🙂

Ezek szerint minden egyes játék, cipő, könyv amit árulsz, tudatos választás eredménye?

Igen, a termékpaletta kialakítása számomra kulcsfontosságú. A legtöbb terméket személyesen én választom ki és amennyiben tehetem, ki is próbálom őket otthon a gyerekekkel. Kollégáim is és én is szívvel lélekkel dolgozunk a Manubabában, nem is tudnánk olyan terméket értékesíteni, amiben nem hiszünk. 

Melyek a kedvenc márkáid? A szemléletük miatt választottad őket?

Hát, ez nehéz kérdés,  mindent szeretek, amit forgalmazunk. De bevallom, a kedvencem most a francia Moulin Roty (ejtsd. mulen roti), amelynek már a magyarországi forgalmazói is mi lettünk. 

A rendkívül igényes francia gyártó jelszava a “tegnap játékai a ma gyerekeinek”, mindent elárul. Mert amit a Moulin Roty kínál, az tényleg ilyen: enyhén minimalista, természetközeli, nosztalgikus hangulatú, bájos játékok maximálisan modern szemlélettel tervezve. Mert a ma gyerekei is olykor tengerésznek vagy kalandornak képzelik magukat, így indulnak el a világ felfedezésére és meghódítására, a maguk kis kincsesládikájával vagy bőröndjével. 

Csak épp az a különbség, hogy ezek a játékok úgy vannak kitalálva, hogy megfelelően fejlődjenek is tőlük a gyerekek: a felfedező szetthez vagy a kis kertész pakkjához foglalkoztatófüzet, a diavetítő elvére épülő tematikus mesevetítő lámpa tartozik. A tudatos szülők pedig ismerik egy-egy játék célját. A kicsik ismereteinek gazdagítása, a történetmesélés készségének fejlesztése, esetleg a részletek alapos tanulmányozása miatt kapnak meg egy-egy ilyen játékot a gyerekek. És ez a szép  Moulin Rotyban: amikor a szakmaiság, a tudatosság mellett a gyerekkor leglényegibb lényege, a felhőtlen játék lehetősége egyszerre van jelen egy-egy termékben. Az is lenyűgöz, hogy mennyire figyelnek a részletekre… Igazából minél több terméket próbálunk ki, annál jobban szeretem őket… 

Manubabas Moulin roty

Mit gondolsz, a szemléleted miatt, emiatt a tudatos hozzáállás miatt ilyen népszerű az üzlet?

A tudatos termékválaszték és a szemlélet mellett én nagyon hiszek a kedvesség és nyílt egymásfelé fordulás erejében is. Igyekszem ezt közvetíteni mind a partnereink, a vevőink, mind a kollégáink felé. Azt hiszem a termékeken túl, hiszen azt több helyen is megkapják, ez az, amivel mi többek vagyunk 🙂 

Manubaba bolt

Most lesz a Manubaba bolt 3. szülinapja. Voltak érdekes, kedves sztorik az elmúlt években? Mesélj!

Számtalan kedves történet áll már mögöttünk, nem is tudom, hogy ki tudok-e emelni egyet.

Szívesen gondolok vissza például arra a helyzetre, amikor több, mint egy órán át tartott egy első cipő próbálás, mivel a kisfiú behúzta a lábujjait, nagyon nem akart cipőt próbálni. Mi igyekszünk mindig türelmesen kezelni ezeket a helyzeteket, sokszor a szülőkön érzem, hogy kellemetlennek érzik és már szabadulnának. Volt egyszer viszont egy apuka, akire szívesen emlékszem vissza, mert olyan kitartó volt és türelmes, hogy végül, 1 óra múltán a kisfiú kiengedte a lábujjait és megtaláltuk a tökéletes első cipőt. 🙂 

Számtalan visszajelzést kapunk a vevőktől, hogy milyen jól esik nekik a kedvességünk, türelmünk, szakértelmünk, ilyenkor mérhetetlenül büszke vagyok a Manubaba csapatra!

A célunk egy olyan baba- és gyerektermékekkel foglalkozó bolt megteremtése volt, amely tudatos és átgondolt, alaposan megválogatott termékekkel látja el a szülőket, mellette pedig egy sajátos, bájos világgal, kellemes atmoszférával és kedves, szakértői kiszolgálással válik utánozhatatlanná és pótolhatatlanná! A visszajelzések alapján úgy érezzük, hogy ezt sikerült elérnünk.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Close Menu
×

Cart