KEDVENC KOOPERÁCIÓS JÁTÉKAINK

Összezárva a családdal? Játsszunk most egymásért, ne egymás ellen!

Nem tudni, meddig tart a koronavírus-járvány az egész világban és Magyarországon, ezért a Tudorka Műhellyel összefogtunk és összegyűjtöttünk néhány játékot, melyek feldobhatják az otthon, családban eltöltött idő egy részét. Összeállításunkban kedvenc kooperációs játékainkat mutatjuk be.

Olyan sok a feszültség, nehézség és félelem jelenleg az emberek életében, hogy talán mindennél fontosabb most tudatosan a jó dolgokra és a szeretetre koncentrálni. Az együttműködésen alapuló játékok lényege, hogy a játékosok nem egymás ellen, egymást legyőzve játszanak, hanem egymást segítve küzdenek egy közös célért. A gyerekek mindennapjainak sajnos része a verseny, ezeknél a játékoknál azonban az együtt játszás felemelő érzését tapasztalhatják meg szorongás és versengés nélkül. A játékosok segítik, és nem legyőzik egymást, együtt veszítenek vagy együtt nyernek. A kooperatív játékok elfogadásra, türelemre és toleranciára tanítanak. És ha már megy a játéktábla mellett, talán könnyebben fog menni az életben is!

Ez egy különösen szépen és ötletesen összerakott társasjáték. A játéktábla és az összkép is nagyon gyerekbarát és hívogató lett, a mindenki által jól ismert Három kismalac meséje elevenedik meg az 5-8 éves korosztály számára. A kismalacok akkor menekülnek meg a farkastól, ha közösen felépítik a téglaházat, amit több körben, részleteiben lehet csak megépíteni. A malacokat sajnos kergeti a farkas, de szerencsére a faházban és a szalmaházban el tudnak bújni előle. Ha azonban elkapja valamelyiküket, akkor bizony bekerülnek a főzőfazékba. Még jó, hogy tüzet nem tud gyújtani alattuk és kikerülni sem lehetetlen onnan. Izgalmas és kedves játék, melyet a nagyobb gyerekek ugyanúgy élveznek, mint a kisebbek.

A Familou 7 aranyos állatcsalád kártyából és egy 6 darabos farkas puzzle kártyából áll. Itt nincs konkrét ellenfél, akit le kell győzni, a játék célja, hogy egymást segítve és a következő játékos lehetséges lépéseit támogatva egyesítsük a családtagokat. Ha megszakad a játék menete, akkor fel kell fordítani egy farkas kártyát, így veszélybe kerül a közös győzelem. A szerialitás (sorrendiség), számolás és logikai gondolkodás erőteljesen jelen van ebben a játékban, úgyhogy talán a kisiskolás korosztály élvezheti a leginkább (a szülők mellett). Személy szerint azért kedvelem kifejezetten a kártyajátékokat, mert kis helyen is elférnek és rengeteg lehetőség rejlik bennük.

A közös horgászat otthoni élménye! A horgászjátékokban általában versenyezni kell egymással, hogy ki tud több halat kifogni. Ennél a játéknál azonban közösen mentjük meg a halacskákat a poliptól. A tengeri állatokon két mágnes van, tehát két különböző horgászbottal lehet csak őket kihalászni, ami nem könnyű feladat egy óriási polip mellett. Együttműködést, szem-kéz koordinációt és türelmet fejlesztő játék, hiszen gyakrabban esnek vissza azok a halak, mint ahányszor kifogjuk őket. A gyerekek kifejezetten szeretik az ügyességi játékokat, és az Octopusszal több korosztály is könnyen játszhat együtt, hiszen a nagyobbak irányítani, segíteni tudják a kisebbek mozdulatait.

A mostani időszakban otthon töltjük a legtöbb időt, egyidejűleg dolgozunk home office-ban, foglalkozunk a gyerekekkel és vezetjük a háztartást. Kifejlesztjük a multitasking képességét és észre sem vesszük, de szinte állandóan megosztjuk a figyelmünket: az online meeting közben kell lefoglalni az időnként fel-felbukkanó aprónépet, az ebéd sem fő meg magától és még a kutyát is le kell vinni sétáltatni.

Egy személyes jó tanács a játékokhoz: próbáljuk meg tudatosítani magunkban, hogy a gyerekeknek a minőségi jelenlétünkre, teljes figyelmünkre van szükségük. A közös játékra olyan időpontot válasszunk, amikor fókuszáltan és nyugodt körülmények között tudunk odafigyelni egymásra. A játékok kiszakítanak a valóságból, jókedvre derítenek és összehozzák a családtagokat. Élvezzük és használjuk ki a jótékony hatásait!

Fényképek: WHITE BLOSSOM WEDDING

WebshopFiók