Játékbabák fiúknak: szabad vagy nem szabad?

A játékbabák sok kislány kedvencei, a szülők pedig előszeretettel veszik meg a szebbnél szebb kidolgozású, élethű vagy épp bohókás külsejű babákat nekik. Viszont érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen tulajdonságokat és szerepeket társítunk a babákhoz? Igaz a sztereotípia, miszerint ha a fiúk babáznak, akkor lányosak lesznek? Nem lehet, hogy a fiúk fejlődéséhez is hozzátesz a babázás? Hiszen ezek a kedves játékok nagyon fontos eszközei a szellemi és lelki fejlődésnek, valamint a szocializációnak.

Mire is jók a játékbabák?

Bejegyzésünk nem titkolt célja a játékbabákkal kapcsolatos gondolkodás megreformálása, felfrissítése. Ugyanis nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy vásárlóink rászólnak a babákért nyúló fiúkra, figyelmeztetve őket, hogy azt nem választhatják, mert lányos játék.

Ranschburg Jenő pszichológus is szó szerint ezt a helyzetet említi a Szülők könyve című munkájában, melyben kihangsúlyozza, hogy sztereotípiáinkat már csecsemőkortól kivetítjük a gyermekeinkre, a lányos és fiús tulajdonságokat karakteresen szétválogatva, ebből pedig egyenlőtlenségek keletkezhetnek. Milyen egyenlőtlenségek? A fiúknak sokkal több logikai és gondolkodásfejlesztő játék jut, míg a lányok inkább a szocializációt és utánzást segítő játékokat kapják, melyek főleg az érzelmi intelligenciát fejlesztik.

Talán az a legjobb megközelítés, ha a játékbabával kapcsolatos gondolkodást járjuk először körbe. A játékbabára ne egy lányos tárgyként tekintsünk, hanem a szerepjáték klasszikus eszközeként gondoljunk rá! Hiszen a játékbaba kisbabát, kisgyereket, kisfiút és kislányt is formázhat, rengeteg féle élethelyzetet lehet vele eljátszani, ez pedig nagyon fontos a fiúk számára is. Ha a szociális és érzelmi fejlődés eszközeként tekintesz a babára, akkor beismered, hogy talán a fiadnak is szüksége lehet rá. Mi mindenesetre kifejezetten ajánljuk a babázást és a játékbabát a fiúk számára is, mert nekik is kell a szerepjáték!

játékbaba
A kínálatunkban is szereplő Little Dutch Jim játékbaba

Mit mond a pszichológus a játékokról?

A pszichológia rangsorolja és csoportosítja a különböző játékos tevékenységeket. Megkülönbözteti a bámészkodó vagy épp a magányos játékot, melyre most nem szeretnénk kitérni. A parallel játék sem közösségi játék, ebben az esetben egymással párhuzamosan játszanak a gyerekek, de még nem együtt.

Ezután következik, egyébként fejlődésben is az asszociatív játék, mely során már van kommunikáció a gyerekek között, játékot csereberélnek, beszélnek egymással, de még nem közös a cél. Ezt követi a kooperatív játék, ekkor már egymással kapcsolatba kerülve, összefogva tűzik ki a játék célját, kiosztják a szerepeket. A kooperatív közös játék nagyon fontos pszichés és szocializációs szempontból. Ide tartozik a szerepjáték is.

Ranschburg Jenő szerint  a szerepjátékok a szociális megismerés alapegységei. Ennek a fajta játéknak az a lényege, hogy a kicsik az általuk ismert felnőtt szerepekbe bújnak. Eleinte még 1-3 szereplős, egyszerű kis forgatókönyveket játszanak el. Később egyre komplexebbek lesznek a szerepek és a párbeszédek is. Ezzel a játékkal ismerik meg és mélyítik el a társadalmi szerepeket.

Játékbaba
Moulin Roty játékbabák

Gondolj bele, hogy egy embernek mennyi társadalmi szerepe van, hiszen egyszerre vagyunk anyák, dolgozó nők, szakmai identitással, feleségek, nők. A boltban vásárlók, az autóban sofőrök. Ezek mind-mind olyan szerepek, melyeket egy adott szituációban felveszünk, vagy épp folyamatosan az önmeghatározásunk részei. A gyerekek pedig nem csak saját szerepüket tanulják, hanem a környezetükét is, a felnőtteket utánozva. Ehhez is eszköz a plüssfigura, a játékbaba.

A szerep egy adott szituációban elvárt viselkedésformák összessége. Az egyes forgatókönyvekhez tartozó szerepek elsajátítása folyamatosan fejlődik a gyerekkor során, hiszen egyre többet tanul, a világképe egyre komplexebb lesz. Ehhez pedig szerepjátékra van szüksége.

Hol van itt a játékbaba feladata? Mindenhol, hiszen szinte bármilyen forgatókönyvbe illeszkedhet. Bevásárláskor vagy kiránduláskor plusz szereplő lehet. Papás-mamáskor kisbaba vagy kistestvér, óvodában kisgyerek, orvosnál paciens. A klasszikus, babaházas játékbabákról nem is beszélve, hiszen itt is rengeteg szituációt próbálgathatnak el a gyerekek. A lehetőségek végtelenek, mint a gyermeki fantázia.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően hatéves korra ezeknek a szerepeknek a komplett hálózatát sajátítja el gyermekünk, tudása, és a világ megismerése ekkorra a szerepjátékoknak köszönhetően elmélyül.  Ehhez eszköz a játékbaba. Fiúknál is, lányoknál is.

játékbabák kisfiúknak
Moulin Roty játékbaba, mely nálunk is kapható

A szerepjáték fontossága kisgyermekkorban

A szerepjáték szocializációs fontosságát, és az azzal kapcsolatos tanulási folyamatot már kifejtettük. Miben segít még a babázás, a többi szerepjáték?

Tanítás és felkészítés konkrét helyzetekre

Sokszor előfordul, hogy a szerepjátéknak köszönhetően tud megugrani egy akadályt a kicsi. Például ha orvoshoz készültök, és olyan vizsgálat lesz, amelyet még nem ismer, szerepjátékkal készítheted fel őt. Elmutogatod a játékbabán és elmagyarázod, hogy nem fog fájni, mert a babának sem fáj. Kisebb gyerekeknél a szobatisztaságra való felkészítésben is segíthet az ilyen babázás, de szinte bármilyen ismeretlen helyzetet meg lehet mutatni számukra ezzel a módszerrel.

Stresszoldás és konfliktuskezelés

A szerepjátéknak a fent említett helyzettel összefüggésben van egyfajta stresszoldó szerepe is. Az óvodai stresszhelyzeteket, vagy bármilyen, számára szorongást keltő szituációt el tud játszani, ezáltal érzelmileg újra megéli, feloldja. Ilyen lehet a már említett orvoslátogatás, melyre fel is tudjuk készíteni, vagy egy korábbi szuri traumatizáló emlékét is feldolgozhatja. Így feloldódik a félelem.

Az érzelmek kifejezése

A gyerekek könnyebben beszélnek játék közben az érzéseikről, ezért nagyon jó gyakorlat az érzelmek levezetésére a babázás. A játékbabával folytatott szerepjáték közben persze az érzelmekről való kommunikációról is sokat tanulnak a gyerekek. Ez a fajta játék tehát tulajdonképpen egyfajta terápiaként is funkcionál.

Beszédfejlődés

A beszédfejlődésben is segítséget nyújt a szerepjáték, akár a játékbaba bevonása is, ahol a babákkal folytatnak párbeszédet a gyerekek. Ilyen helyzetekben a szókincsük és a beszédértésük is sokat fejlődik. Egymástól megtanulhatnak fogalmakat alkotni, szavakat körülírni.

Fantázia

Természetesen ezekben a helyzetekben a képzelőerejük is fejlődik, hiszen az egész babázás, szerepjáték arról szól, hogy általuk irányított történetet játszanak el, az általuk teremtett világban gyakorolják a valóságot.

Játékbabák fiúknak a Manubaba kínálatában

Játékbaba
Játékbaba: Little Dutch Jim baba, mózeskosárban

Webáruházunk kínálatában kifejezetten waldorf szemléletű, igényesen kidolgozott játékok vannak. Ez jellemzi  játékbaba kínálatunkat is. Kék, türkiz, barna színű ruhákban kaphatóak például a fiú babáink. A színválasztással is azt szeretnék szemléltetni a gyártók, hogy a játékbabák fiúknak is alkalmasak.

Például a Moulin Roty újszülött baba természetes pamutból készül, kidolgozása pedig részletgazdag, színvilága és megjelenése letisztult, mégis igényes. Ez a baba nagyszerű eszköz lehet szerepjátékokhoz, kifejezetten ajánlott akkor, amikor kistestvér érkezik. Hiszen napjainkban kifejezetten fókuszba kerültek az otthoni férfi-női szerepek, a  láthatatlan munka kérdése. Egy ilyen újszülött baba akár ebben is, akár a kistestvér érkezésével kapcsolatos szerepjátékban is segít.

A Little Dutch gyönyörűszép termékei is illenek ide, hiszen finoman kidolgozott, ízléses Jim babái például különböző méretben kapható fiú babák. Visszafogott színvilággal, bájos szeplőkkel várja kis gazdáit Jim, és persze a cserfes Julia és a virágos Rosa baba is.

Little Dutch babaháza fából készült, természetes anyaga mellett ízléses színvilágának köszönhetően nagyon szép dísze leszn a gyerekszobának. Emellett azonban ne feledkezzünk meg a babázás valódi funkciójáról sem. Egy kisfiúnak ugyanolyan fontos megtanulni a szerepeket, a szerep rétegeket, mint egy kislánynak. Erre pedig remek lehetőséget nyújt a halvány menta és halvány mályva színekkel operáló, visszafogott megjelenésű, igényes babaház. Mely már színeivel is jelzi számunkra, hogy nem csak lányoknak készült.

Forrás:

https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Szerepjatekok_ovis_korban?aid=20110515212526

Ranschburg Jenő: Szülők könyve, Budapest, 2007.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
CímlapKategóriákFiók
Keresés