manubaba-jatszoter-cover

Ezek Buda legszuperebb játszóterei a Manubaba szerint

“Az unokák apacs harci üvöltéseket hallatva fogócskáznak. A nagymamák némán nézegetik egymás röntgenfelvételeit” – ragadta meg az élettel és vidámsággal (időnként: sírással) megtelt játszóterek esszenciáját Maros András a Játszótéri pillanatok című könyvében.

A játszótereken töltött idő a gyerekeknek és a szüleiknek is ajándék: a piciknek elsősorban az önfeledt játék öröme miatt, nekünk, felnőtteknek pedig főleg azért, mert az önfeledt mászókázás, rohangálás, libikókázás közben rengeteg energiát levezetnek. Egy kiadós játszóterezés az otthonunk nyugalmához is jelentősen hozzájárul.

A játszótéri kalandok fejlesztik az izomzatot, az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, a játszótér továbbá kulcsfontosságú terepe a kortársakkal való érintkezésnek. A közös játék közben rengeteg élményt, fontos tapasztalatot lehet szerezni, ami segít a szociális érésben.

“A gyermekek különös fontosságú tere a játszótér. Kezdetben az anyáról való leválás próbálgatásának egyik lehetséges színhelye, ahol az anyukától, az elsődleges gondozójától biztonságos távolságban gyakorolhatja képességeit a gyermek (…) A játszótéren könnyen kínálkozik lehetőség önmagukat társas helyzetekben kipróbálni, és az ezekre kapott visszajelzéseket addigi tudásukba és önismeretükbe beépíteni”

– nyilatkozata Török Zsófia gyermekpszichológus a Kölöknet cikkében.

A gyerekek a játszótéren azt is megtanulják, hogyan viselkednek a többiek, illetve hogyan lehet csatlakozni a játékukhoz. A szakértő szerint a gyerekek közös játék során való egyezkedése, tanácskozása, érdekérvényesítése olyan viselkedési helyzeteket teremt, amelyeknek az óvodában és az iskolában is hasznát veszik.

De a játszótéren töltött idő nemcsak a társas kapcsolatok szempontjából hasznos, hanem a mozgásfejlesztés miatt is. Nem nehéz belátnunk: a játékba csomagolt mozgás sokkal nagyobb élvezetet jelent, mint bármelyik tornaórai gyakorlat.

“Mászókázás közben például javul az egyensúly, finomodik a szem-kéz és a szem-láb koordináció, fokozatosan kialakul az egészséges testkép a gyerekben. (…) A játszótéri játékok használata a két agyfélteke közötti kapcsolatot is javítja, ezáltal könnyebben fog működni tanulási-megismerési mechanizmus”

– említ pozitív példákat Berényi Zsuzsa TSMT-terapeuta, szintén a Kölöknet cikkében.

A mi generációnknak talán még a rakétamászóka jelentette a kalandokat, a mai gyerekek viszont már valódi gyerekparadicsomokban szaladgálhatják ki magukat. Budapestnek nagyon sok kiváló játszótere van, elég csak a Városligeti Nagyjátszótérre vagy a múzeumkerti Muzira gondolnunk. Ebben a bejegyzésünkben kifejezetten Budára fókuszáltunk, a budai oldal legjobb játszótereit szedtük össze.

Gellért-hegyi csúszdapark

A budai oldal egyik legfelkapottabb játszótere a néhány éve teljesen felújított Gellért-hegyi csúszdapark (Fotó: BPPG - Budapestplaygrounds)

A Gellért-hegy árnyas, Szent Gellért tér felőli oldalában találjuk Budapest egyik legnépszerűbb játszóterét, amely kihagyhatatlan, rendre visszatérő eleme szinte mindegyik legjobb fővárosi játszótereket felsoroló válogatásnak.

A legendás csúszdaparkot eredetileg 1967-ben, a főváros zöldfelületi munkáival megbízott Főkert századik születésnapján adták át. Már a Kádár-korszakban is óriási népszerűség övezte, több generációnak, gyerekek ezreinek lett meghatározó élménye a csúszdás játszótér, ám az a több évtizedes használat során elhasználódott, felújításra szorult.

A csúszdaparkot az ötvenedik születésnapja alkalmából teljesen felújították, majd a Főkert fennállásnak 150. évfordulójához és a gyereknaphoz időzítve újra átadták a lelkes gyerekcsapatoknak. “Ez a legjobb hely a világon” – mondta az egyik apró szakértő is az Index átadás apropóján készített, 2017-es videóján.

Külön öröm, hogy a tervezők nemcsak a csúszásra gondoltak, hanem a csúszdák tetejére való felkapaszkodást is valódi élménnyé tették. A csúszdák mögött ráadásul izgalmas mászókákat is találunk, odalent pedig a trambulinok okoznak vidám perceket. Egyedül a mellékhelyiség hiányát sajnáljuk.

“Ez a legjobb hely a világon!”
(Fotó: BPPG - Budapestplaygrounds)

Vuk játszótér

A Gellért-hegy túloldalán, a Szirtes út és a Bérc utca találkozásánál találjuk a főváros egyik legjobb tematikus játszóterét. A Fekete István ma is rendkívül népszerű, mindenki által ismert állatregényének főszereplőjéről elnevezett gyerekparadicsom főleg a kisebb gyerkőcöknek tartogat élményteli perceket.

Leglátványosabb elemei a rajzfilmváltozatból vett, szemünk előtt megelevenedő jelenetek, amelyeken Vuk mellett Karak, a remek nagybácsi, Csele, a helyes rókalány, Unka, a béka, Szú, a sün, Vahur, a Simabőrű kutyája, valamint a részegen ölelkező libák alakjai köszönnek vissza. A picik óriási kedvence még a bujkálásra alkalmas rókavár, illetve a kalandparkokat idéző fapallós lengőhíd és csúszkapálya, a nagyobbak (akár a felnőttek is) pedig az óriás sakkpályán köthetik le magukat.

A 2010-ben átadott mesejátszóteret a Budavári Önkormányzat az éveken át az első kerületben élő Dargay Attila emlékére ajánlotta, aki előbb képregényben rajzolta meg Vuk kalandjait, majd közönségkedvenc rajzfilmet készített belőle, amelyen aztán nemzedékek nőttek fel.

Vuk és Csele alakja a Szirtes út és a Bérc utca találkozásánál található Vuk játszótéren (Fotó: ImreSamu / Wikipédia)

Kalóztanya játszótér

A környező panelházakból rengeteg környékbeli család jár le az albertfalvai Kalóztanya játszótérre. A Bükköny és a Herend utca sarkán található játszóbirodalom legnagyobb előnye, hogy a két egymástól elkülönülő egységben korosztályok szerint tudnak elkülönülni a gyerekek, amivel számos konfliktust megspórolhatnak az ide látogató gyerkőcök és azok szülei is.

“A kicsiknek kialakított kisebb játszórészen egy nagyobb játszóvár, egy kisebb házikó és több rugós található. Az idősebb gyerekek játszóterén több nagyobb játék is helyet kapott, például egy kéttornyú, csőcsúszdás játszóvár és egy csúszdás hajó” – szól a hivatalos kerületi tájékoztatás.

A Kalóztanya játszótér egyik legnagyobb különlegessége a valós közlekedési helyzeteket modellező KRESZ-pálya, amelyen a kicsik játékos formában sajátíthatják el a közlekedés alapszabályait. Ehhez a lakótelep parkolójának egy ritkán használt részét kellett leválasztani, amivel a játszótér mérete közel kétszeresére nőtt. És ha már közlekedés: a gyerekek körében hasonlóan népszerű a Kalóztanya megmászható, szafaris terepjárója is.

A tervezésnél a nagyobbakra és a szülőkre is gondoltak: az albertfalvai panelek között megbúvó játszótéren foci- és kosárpályát is találunk, a kihelyezett padok és asztalok pedig azt is lehetővé teszik, hogy a családok le tudjanak pakolni, így akár egy családi piknikezéssel is össze lehet kötni a gyerekek játékát.

Budavári Mátyás király játszótér

A Vukról és Pom Pomról elnevezett játszóterek után után 2015 őszén újabb tematikus mesebirodalmat adott át a Budavári Önkormányzat. A népmesei hősről elnevezett, történelmi ihletettségű játszóteret a Mátyás-templom és a Szentháromság tér közelében, a Halászbástya mellett találjuk.

Mint tudjuk, a budai Vár a legnépszerűbb királyunk, Hunyadi Mátyás uralkodása alatt élte fénykorát, virágzása a halála után mindjárt meg is szűnt. Itt, ebben a máig lélegzetelállítóan szép környezetben találjuk a környék legkedveltebb, külföldiek által is szívesen látogatott játszóterét.

Hagyományőrző gyerekprogram a Mátyás király játszótéren (Fotó: Budavári Mátyás király játszótér Facebook-oldal)

A tematikus park a Mátyás király alakja köré szövődött mesékre, mondákra, legendákra épült. Központi eleme egy óriási, mintegy 40 méter hosszú, 3 szintes középkori vár bástyákkal, lőrésekkel, ágyúkkal, függőhíddal, tömlöccel, és még megannyi remek játékkal. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló terep, az egyik legjobb választás, ha különböző korosztályú gyerekeket nevelsz.

Margaréta játszótér

A Manubaba üzletét a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában, közvetlenül a Margaréta játszótér szomszédságában találod. Elhelyezkedésünk miatt ugyan némileg talán elfogultnak tűnhetünk a hegyvidéki játszótérrel kapcsolatban, annak azonban tőlünk függetlenül is ott a helye a főváros és/vagy a budai oldal legjobb játszóterei között.

A nevét a szomszédos Margaréta utca után kapó játszótér – több emeletes, spalettás házikóival – már első ránézésre is valódi mesebirodalomnak tűnik. A névadó virág több helyen, játékok és díszítés formájában is, visszaköszön, még a gumiburkolatot is margaréták borítják. Ezek mellett találunk még függőhidat, traktort formázó famászókát és csúszdát, meglovagolható állatokat – bárányt, kecskét, csigát, valamint katica- és szarvasbogarat is.

A Manubaba üzletét a Margaréta játszótér szomszédságában találjátok. (Fotó: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat hivatalos Facebook-oldala)

“Itt még a zord téli időben is nagyjából állandó a gyerekzsivaj, a tavasz közeledtével pedig gyakorlatilag folyamatos az igénybevétel. Nem véletlenül: aki egyszer eljön ide, egyből beleszeret a Margaréta játszótérbe” – ajánlotta a Kalandjáró portál is a Hegyvidék valószínűleg legnépszerűbb játszóterét.

Ha tetszett ez a bejegyzés, és szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat, akkor feltétlenül iratkozz fel a hírlevelünkre – ne aggódj, tőlünk csak akkor fogsz emailt kapni, ha valóban fontos mondandónk van! Ha még több Manubabára vágysz, kövess be minket a Facebookon és az Instagramon is!

Ha kérdésed lenne, keress minket bátran az Elérhetőség menüpontunk alatt található telefonszámunkon vagy emailcímünkön, vagy gyere el az üzletünkbe (1124 Budapest, Kiss János altábornagy u. 55, a Margaréta játszótérrel szemben), ahol kollégáink készséggel segítenek majd neked!

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Close Menu
error:
×

Cart