Mesekönyv karácsonyra

7 bájos mesekönyv karácsonyra

A mesekönyv az egyik legjobb ajándék, amit egy gyermek kaphat. Hiszen az első lépés ahhoz, hogy olvasóvá neveljük őt. Emellett gazdagítjuk a kicsik fantáziáját, szókincsét. És persze nagyszerű szórakozás is a mesehallgatás, könyvnézegetés. Összegyűjtöttünk 7 csodálatos mesekönyvet karácsonyra.

Miért fontosak a mesék?

A gyermekek óvodás korban egyfajta prelogikus gondolkodás mentén dolgozzák fel a világot. Élénk fantáziájuk sajátos oksági összefüggéseket eredményez, mely a mese és a valóság határán épül. Ez a gondolkodást nevezi Kádár Annamária varázslatos gondolkodásnak

Éppen ezért olyan fontosak a mesék: a mese gyermek nyelve, melyen keresztül megérinthetjük őt, kapcsolatot teremthetünk az összetett kis belső világgal. A mese így egyrészt a szocializáció eszköze lehet, mert néhány példatörténeten keresztül nagyon szépen meg lehet értetni velük a viselkedési szabályokat, a konfliktusok kezelésének menetét, de bármilyen élethelyzetet. 

Emellett az érzelmeit is megszólíthatjuk. Nagyon jól működik a stresszoldás, a félelmek, szorongások kezelése, ha mesén keresztül próbáljuk érzelmileg végigvezetni a feloldódás útján. A kicsik élénk fantáziája miatt a mese pont úgy működik náluk, mint a szerepjáték

A mesélésnek van egy másik, illetve többedik fontos szerepe is. Ahogy József Attila versében is olvashatjuk,  “…s míg kis szive nagyon szorongva dobban, tán ő se tudja, mit is kiván jobban, a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél.” Az esti mese segít ráhangolódni az alvásra, elengedni a napi stresszt. Az ellazulásban pedig a szülő szerető közelsége és figyelme is fontos. Emellett a szülő és a gyermek közötti érzelmi köteléket is erősít ez az egymásra hangolódós közös szertartás. 

Mesekönyv karácsonyra
Válasszunk mesekönyvet karácsonyra

7 nem csak karácsonyi mesekönyv karácsonyra

1. Pozsonyi Pagony- 3-5-8 perces téli mesék kortárs magyar szerzőktől

A Pozsonyi Pagony kiadóra jellemző koncepció a 3-5-7 perces téli mesék kortárs magyar szerzőktől című munkában is megjelenik. Igényes kidolgozású mesekönyv, mely az élénk fantáziájú gyermekvilágba illeszkedve, gyönyörű szókinccsel és izgalmas, gyermekekre szabott, olykor tanulságos történetekkel ragadja meg a kicsik figyelmét. A Pagony kiadó kifejezetten nyitott a minőségi kortárs gyerekirodalomra. Ez az oka annak, hogy olyan szerzőktől olvashatunk meséket ebben a könyvben, mint Berg Judit, a Maszat-sorozat és a kicsit nagyobb gyerekeknek szánt de a felnőtteket is lebilincselő Rumini könyvek szerzője. Vagy épp Szabó T. Anna író-költő, aki férjével, Dragomán Györggyel fordította a Beatrix Potter összes munkáját összefoglaló mesekönyvet. 

De Adamik Zsolttól az újságíróból lett meseszerzőtől, a nyelvi játékok mesterétől is olvashatunk történetet. A széles repertoár szerzői garanciát nyújtanak arra, hogy nyelvi stílusában és történetmesélésben is igényes könyv kerül a fa alá, ha erre a vidám és bájos mesekönyvre esik a választásunk.

2. Berg Judit- Agócs írisz: Maszat játszik

Berg Judit varázslatos mesevilága, letisztult stílusa, szereplőinek izgalmas kalandjai a legtöbb szülő számára ismerősek lehetnek. Az igényes, vidám és színes illusztrációval ellátott szép kis mesekönyvek a legkisebb ovisoknak íródtak. Persze Janó és Janka meséihez hasonlóan a nagyobbakat is lekötik a tanulságos és aranyos kis történetek, melyek Maszattal, a kisfiúval és Hóchóccal, leghűségesebb társával esnek meg. 

A Maszat játszik című mesekönyv két történetet tartalmaz. A vidám történetek tanulságosak is. Hiszen Maszat játszótéri kalandja megérteti az apróságokkal, hogy miért olyan jó önzetlennek lenni. Ez a vizuálisan is értékes könyv biztosan megragadja a kisgyermek figyelmét, és jó ideig meg is tartja azt. A történet izgalma mellett a bőséges képanyag is segíti a kicsit a világ megismerésében. 

Mesekönyv gyerekeknek
Berg Judit maszat sorozata nagyszerű ajándék

3. Rutkai Bori: Mandulka és a karácsonyvár

Rutkai Bori igazi művész. Több zenekar, köztük a Budapest bár énekesnője, de képeiről és mesekönyveiről is ismerjük őt. Játékos, egyedi bájjal fűszerezett stílusa mindenkit elvarázsol, legyen az felnőtt vagy gyerek, idős vagy fiatal. Történetei és képei, de még gyerekdalai is az általa teremtett elvarázsolt mesevilágba kalauzolnak minket. 

Mandulkáról, a manó anyóról szóló kötete is pont ilyen. A pókfüttyfalvi manók karácsonyváró meséi kedvesek, játékosak, és tele vannak barátsággal, szeretettel. Ezért minden gyermeknek tökéletes estimeséül szolgálhatnak a téli időszakban. Kint esik a hó, mi pedig bekuckózunk Borsóval és Tóbiással Mandulka híres gombaházába, hogy kalandjaikon keresztül egy új világ nyíljon meg számunkra. 

4. Janó és Janka: Itt a Mikulás

A 40. oldalas, puhakötésű könyv Annie M.G. Schmidt munkája. A holland szerző Janó és Janka élményein és érzésein keresztül mutatja be az advent élményeit. A karácsonyváró mesekönyv segítségével egy kedves testvérpár öröme, bánatai, adventi mindennapjai, és persze kisebb-nagyobb vitái elevenednek fel előttünk. Kalandjaik segítségével az óvodás gyermekek ismerős érzésekkel és helyzetekkel találkoznak, a történetek végigvezetik a konfliktusokon a megoldásig, miközben velük együtt várjuk izgatottan az érkező ünnepeket. Az élénk, színes illusztrációkkal gazdagított, vidám karácsonyi mesekönyv kiváló ajándék lehet egy 3-4 éves óvodásnak, de persze az idősebbeket is szórakoztatják a kedves kis történetek.

5. Marék Veronika: Annipanni, hull a hó!

Boribon és Annipanni kedves kis történetei már generációk óta szülők és gyerekek kedvencei. Tudtátok, hogy Boribon már több, mint 60 éves? Persze a tündéri kismackó és cserfes kis Annipanni kortalan, mindig az általunk már jól ismert okos kislány és kedves mackója maradnak. Marék Veronika a Dörmögő dömötör szerkesztője volt, grafikus és író. Kippkopp, a gesztenye emberke mellett sok kedves karakterrel örvendeztette már meg a legkisebbeket.

Boribon és Annipanni történetei a szülőknek is elhozzák gyerekkoruk hangulatát. De nem csak ettől olyan értékesek ezek a szép, színes kis mesekönyvek! A rövid kis történetekben visszaköszönnek gyermekünk mindennapjai és élményei is. Ennek köszönhetően a kisebbek is könnyen megértik a bájos nyelvezetű meséket, és azok tanulságait is.

Az Annipanni, hull a hó című mese is pont ilyen! A télen játszódó történet kifejezetten alkalmas arra, hogy aktualitásánál fogva közelebb hozza a kicsikhez az évszak eseményeit és élményeit.

Mesekönyv
Boribon, az örök

6. Interaktív mesekönyv karácsonyra: Csimota Papírszínház mese: A farkas és a 7 kecskegida

A Csimota Papírszínház mesekönyvei újragondolják az esti mese, vagy maga a mese szertartását. A bábszínházra emlékeztető mesekönyvek lényege, hogy a vizualitás magasabb szintjén, egy paraván segítségével játsszuk el a történetet. A mesélő a gyerekekkel szembe fordulva, a nagyméretű lapok mozgatásával, egy erre alkalmas keret segítségével eljátssza a mesét. A képek hátulján olvasható a történet. Így válik a történetmesélés színházi élménnyé a gyerekek számára. 

A nagyobb gyerekek pedig új meséket rajzolhatnak, történeteket találhatnak ki, melyeket a bábszínházra emlékeztető, de annál kisebb és kompaktabb keret segítségével eljátszhatnak. Így a papírszínház kisebb korban a szórakozást, figyelmet erősíti, később pedig a gyerekek fantáziáját és kézügyességét is fejlesztjük vele. Nagyszerű közös szórakozás lehet az előadások megrajzolása és előadása.

A farkas és a 7 kecskegida egyszerű és jól ismert története kiválóan alkalmas arra, hogy megismerkedjünk általa a Csimota Papírszínházzal. A gyönyörű grafikai megvalósítással készült bábszínház-mesekönyv a klasszikus történetet dolgozza fel, mely során állatokkal, kalandokkal találkozik a kicsi, egy izgalmas történet végén pedig feloldódik a feszültség. 

7. Szórakozva tanulni-  Pozsonyi Pagony: Matricás történelem- Az ókori egyiptomiak

Ha pedig már az interaktív könyveknél tartunk, akkor a Pozsonyi Pagony Matricás történelem sorozatát is jó szívvel ajánljuk. A Matricás történelem- Az ókori egyiptomiak című mesekönyv karácsonyra vagy bármilyen ünnepre nagyszerű ajándék lehet. A részletes és magával ragadó képi világ, a vizuális élmény pedig érdekessé teszi számára a történetet, és ebben az esetben a történelmet. 

Ezzel az izgalmas könyvvel, és a hozzátartozó sok-sok matricával játszva tanulnak a legkisebbek is. Hiszen ez a mesés időutazás már óvodás kortól szórakoztató és izgalmas játék lehet. 

Az ókori Egyiptom érdekes kultúrája, a piramisok és fáraók rajzai segítenek bővíteni a gyermek világképét, tájékozottságát, miközben fantáziája és szókincse is gazdagodik. 

Reméljük, hogy a bemutatott igényes és izgalmas mesekönyvek karácsonyi ajándék tippekként szolgáltak, esetleg utat nyitottak a kortárs mesekönyvek csodálatos világába. Hiszen, mint láthatjuk, gyerekkorunk kedvencei mellett rengeteg izgalmas, fantáziadús és szépen kidolgozott kortárs mesekönyv létezik, amelyek történeteit érdemes minden gyermeknek és szülőnek megismernie. 

 

Források:

Kádár Annamária: Mesepszichológia, Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban, Budapest, 2013.

Vers: József Attila, Thomas Mann üdvözlése, részlet

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Close Menu
×

Cart