manubaba_bolt-1 (2) (1)

Hogyan foglaljuk le gyerekeinket, amikor odakint szakad az eső?

“Anya, úgy unatkozom! Csináljunk végre valamit!”

– halljuk időnként a gyerekeink panaszkodását. Pedig az unalom nem valami félelmetes, elkerülni való állapot, hanem sokkal inkább a rengeteg minket/őket érő inger feldolgozásának ideje. Persze mi, felnőttek sem vagyunk jobbak: ha egy-két percnél többet kell várnunk a buszra vagy a villamosra, a legtöbben a telefonjaink képernyőjébe menekülünk – csak éppen nem kürtöljük világgá az érzéseinket. Mintha nem lenne elég kielégítő egyszerűen csak nézelődni a világban.

A koronavírus-járvány mindannyiunk életére hatással volt, sokan otthonról, távmunkában dolgoztunk, iskoláskorú gyerekeink távoktatásban haladtak a tananyaggal, a vírushelyzettel járó korlátozások hosszú hónapokra összezárták az egész családot. Aztán beköszöntött a nyár, a gyerekeink újra megízlelhették a szabadságot, a vakáció ideje alatt pedig sokan ismét több, immár szabadon rendelkezésre álló időt tölthetnek a gyerekeikkel.

Mindannyian tudjuk, tapasztaltuk: a mögöttünk álló másfél évnek egyaránt voltak előnyei és hátrányai is. Szülőként számos kihívással kellett szembenéznünk, és többünkben biztosan felmerült a kérdés: ha minket is ennyire megvisel, vajon hogyan hat majd a gyerekeinkre a bezártság?

A járványhelyzet bennünk, felnőttekben is rengeteg szorongást okozott, ami a gyerekekre is hatással volt. Saját példánkból tudhatjuk: az extrafeszültségtől mozgás útján lehet a legkönnyebben megszabadulni. Csakhogy a játszótéren és a kertben való játékot kizárólag szép időben élvezhetjük, pedig a kinti időtöltés az egyik legegyszerűbb módja, hogy a gyerekek rengeteg energiáját levezessük.

Mit csináljunk tehát, amikor odakint esik az eső, a kert sárban ázik, a csúszdák vizesek? Hogyan kössük le a gyerekeinket kütyümentesen?

Az első, amit tudnunk kell: az unalom nem ártalmas, hanem kifejezetten hasznos! Az agy ugyanis a semmittevés ideje alatt is dolgozik, például feldolgozza azt a rengeteg ingert, ami a gyereket éri, a tétlenség pedig gondolkodásra ösztönzi őket – nekik is hasznukra válik, ha önállóan is feltalálják magukat.

Vekerdy Tamás, az egyik leghíresebb magyar gyerekpszichológus a Belső szabadság című könyvében kifejtette: a bonyolult, “csillogó-villogó, búgó, zakatoló, beszélő, mozgó, interaktív” játékok hamar érdektelenné válnak a gyerekek szemében. Az érdeklődésüket hosszú távon az olyan elfoglaltságok kötik le, amelyekben ténylegesen el tudnak mélyülni. Ezt az elmélyülést pedig nem a hangos, villogó vagy berregő, hanem sokkal inkább az egyszerű játékok segítik elő.

Ebben a cikkünkben ilyen jó értelemben egyszerű, ám kreativitást igénylő és segítő játékokat gyűjtöttünk össze.

Ha 2-4 éves gyereked vagy gyerekeid vannak:

Kisgyermekkorban a gyerekünk még mindig jelentős fejlődésen megy keresztül, olyan készségekkel gyarapszik, amelyekre szüksége lesz az óvodai, majd az iskolai évek során. Ebben a korban – sok egyéb más mellett – az egyedül játszás képességét is át tudjuk adni nekik. Ha jól csináljuk, időt fordítunk rá, ezért később még rendkívül hálásak lehetünk magunknak.

Fontos, hogy minél többet tanítgasd rajzolni, festeni, gyurmázni, vond be a házimunkába, adj neki kisebb feladatokat, olvass neki meséket és legyél vele sokat a szabadban is. Később, mikor már nem adsz neki ötleteket, akkor is lesz mihez nyúlnia és saját maga fog kitalálni elfoglaltságot, nem neked kell majd szórakoztatni”

– javasolja a Fiatal Családosok Klubjának blogján Mikhel Kata önismereti tanácsadó.

Mivel a 2-4 éves gyerkőcök jellemzően még nem bánnak túl ügyesen a filctollal és a ceruzával, érdemes előbb gyurmát adni a kezükbe. A Djeco négyszínű pillegyurmakészlete könnyen formázható, de nem maszatol, már 18 hónapos kortól fejleszthető vele a kézügyesség és a kreativitás. Az egyik legnagyobb előnye, hogy az elkészült alkotásokat akár emlékbe is eltehetjük, a levegőn hagyva ugyanis lassan megszáradnak.

Hasonlóan népszerű lehet a picik körében a Djeco gyurmagolyócskás képkészítője, amelynek mosolygós állatfigurái a gyerekek kreativitásával kelnek életre. A színek, formák és állatok megismertetése mellett fejleszti a türelmet, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikus képességeket – utóbbiakra az írás megtanulásánál feltétlenül szükség lesz.

Ha tartunk a vízfestékkel és a filctollal járó maszatolástól, könnyen lehet, hogy imádni fogjuk a Djeco vízzel színező készletét, amit akár egy-másfél éves kortól is a picik kezébe adhatunk. 

Csak töltsük meg a csomagban található filcet vízzel, és érintsük a képekhez, így a speciális fehér fólián a víz érintésétől láthatóvá válnak a színek. Ha a felület megszárad, a lapok újra kifehérednek – vagyis bármikor újrakezdhetjük a mókát!

.

A kicsik még nem tudnak biztonságosan filcet vagy ceruzát használni, ehhez nyújt segítséget a Djeco vízzel színezhető készlete

A rajzolás és a színezés a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt megnyugtatja. Fejleszti a kreativitást, a kézügyességet, a koncentrációt, továbbá segít a piciknek feldolgozni a velük történteket és az általuk látottakat. Az apró kezek azonban még nehezen boldogulnak a ceruzával és a többi kifestéshez használt eszközzel, a Djeco ezért dobta piacra ezt a kifejezetten picik számára tervezett színezőszettet, amely könnyeb kézbevehető ceruzák mellett filctollakat és marokkrétákat is tartalmaz. Szülőként külön öröm, hogy nagyon könnyen kimoshatóak a ruhából!

Többször használhatósága miatt szintén környezettudatos, hosszan élvezhető elfoglaltságot tesz lehetővé a Djeco mackóöltöztetős színezője, amellyel a kiválasztott medvebocsok ruházatát díszíthetjük, dobhatjuk fel kedvünkre – elölről és hátulról egyaránt, ráadásul bármikor, hiszen a felületük törlés után javítható vagy újra kifesthető.

A különleges megoldások kedvelőit bizonyára lenyűgözi majd a Djeco bársonyszínező is, amelynek lapjain kellemes tapintású bársony adja ki a képek mintáját. 

Ceruzával, filctollal és zsírkrétával is színezhetőek, az elkészült alkotások pedig a falon is jól mutatnak, így akár el is ajándékozhatjuk vagy eltehetjük őket emlékbe. 

Ráadás: a kisebbeknek sikerélmény lehet, mivel nem látszik, ha kimennek a vonalból!

Ha 4-8 éves gyereket nevelsz:

Ahogy a gyermekünk idősebb lesz, egyre több játékkal, egyre komplexebb feladatokkal ismertethetjük meg. Az óvodáskor ráadásul – amikor egy lépéssel távolabb kerülnek a szülőktől és az otthontól – nagyban hozzájárul a gyerekek önállósodásához.

Ha kisfiad van, valószínűleg odáig lesz a Djeco kalózkardkészítő szettjéért, ami nem csupán a díszítés idejére köti le a gyerekeket, az elkészült darabok további játékra is alkalmasak – jól jöhetnek a farsang időszakában vagy egy születésnapi zsúron is.

Az origami fejlesztő hatása iskoláskorban is visszaköszön: fejleszti a kézügyességet és a finommotoros mozgást, edzi a koncentrációs képességet, segíti a térérzékelést, miközben mindkét agyféltekét megmozgatja. A papírhajtogatás élményét egészen új szintre emelhetjük ezzel a színes és mintás lapokból álló, repülőgépes tematikájú origamiszettel.

A repülő szerkezetek és a később is hasznosítható kreatív játékok vonalán maradva meg kell említenünk a Djeco űrutazások ihlette karcképválogatását is. Ezzel négy olyan maradandó képet készíthetünk el, amelyek később az otthonunk – de mindenekelőtt a gyerekszoba – díszei lehetnek.


Nem csak a farsangi időszakra ajánljuk a Djeco kardkészítőjét, hanem akár születésnapi zsúrokra vagy szerepjátékokhoz is.

Tetszik a maradandó alkotások és az egyedi, gyerekek által készített ajándékok gondolata? 

Engedd kibontakozni a gyermekeid kreativitását ezzel az erdei állatokat ábrázoló fagyöngykészlettel, vagy a tündéres és dinoszauruszos tematikában is elérhető kapcsos képkészítőkkel!

Esős napokon bevethetjük a foglalkoztató füzeteket is, amelyek játékos feladatokkal fejlesztik gyermekeink különböző készségeit. A rendkívül széles kínálatból ezúttal a Pozsonyi Pagony két – kedvező árú, ezer forint alatti – kiadványát emelnénk ki:

  • Gévai Csilla Amíg utazunk című színező és foglalkoztató füzete a budapesti közösségi közlekedés mindennapjaiba kalauzolja el a gyerekekeket,
  • Berg Judit népszerű sorozatának főszereplője, Maszat nemcsak játszani, építeni vagy vonatozni szeret, hanem rajzolni, számolni és alkotni is – amit ebben a füzetben be is bizonyít.

Az elmúlt néhány év társasjáték-forradalma a gyerekekhez is elért: egyre több nagyszerű ötlet, látványos darab kerül a gyerekszobák polcaira. 

Remek példa erre a Shut the Box nevű, hatéves kortól ajánlott társasjáték, amely nemcsak a számok világával való megismerkedést segíti, hanem a koncentrációt és a számolás gyorsaságát is fejleszti.


A gyönyörű doboz egy nagyszerű fejlesztő játékot takar.

Ha tetszett ez a bejegyzés, és szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat, akkor feltétlenül iratkozz fel a hírlevelünkre – ne aggódj, tőlünk csak akkor fogsz emailt kapni, ha valóban fontos mondandónk van!

Ha még több Manubabára vágysz, kövess be minket a Facebookon és az Instagramon is! 

Ha kérdésed lenne, keress minket bátran az Elérhetőség menüpontunk alatt található telefonszámunkon vagy emailcímünkön, vagy gyere el az üzletünkbe (1124 Budapest, Kiss János altábornagy u. 55, a Margaréta játszótérrel szemben), ahol kollégáink készséggel segítenek majd neked!

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Close Menu
error:
×

Cart