Babajáték: melyik mit fejleszt?

A babajáték legalább akkora szereppel bírn a kicsi életében, mint  a későbbi készségfejlesztő vagy épp szabadtéri játékok. 

A babajátékok szerepe

A babáknak szánt játékoknak nem csak az a feladata, hogy feldobjuk velük a babakocsit vagy a gyerekszobát. Ennél sokkal komolyabb szerepe lehet egy jól megtervezett kisbabáknak tervezett játéknak. Persze semmit nem kell túlgondolni, nem ördöglakattal és Rubik-kockával nevelünk mini-zseniket, egy jó babajátéknak nem kell komplexnek lennie. Azonban ami a mi szemünkben egy egyszerű, puha labda, az egy pár hónapos babának összetett eszköz, mely feladatok sokaságát nyújtja számára. Feladatot kap a szeme, a füle, a keze, olykor a végtagjai, így az izmai is. Valamint az idegrendszere, amely összehangolja mindezeknek a feladatoknak a sokaságát.

A kisbabák hétről-hétre újabb és újabb készségeket sajátítanak el. Ezeket támogathatjuk egy-egy jól megválasztott, egyszerű, de kedves kis játékkal. Most végigmegyünk a legnépszerűbb babajátékokon, hogy megismerjük pontos feladatukat, melyet a kicsik életében töltenek be.

A függesztett fejlesztőjátékok, forgók

A kisbabák az első hónapban még csak pár másodpercig figyel a mozgó, meg-megcsillanó tárgyakra, és csak a közvetlenül a szeme előtt lévő játékokat észleli. A következő hónapra már szemeivel követi kezeinek, és a környezetében lévő tárgyaknak a mozgását. Amikor hangot hall, a fejét a hang forrása felé fordítja. A harmadik hónap körül már a figyelmét felkeltő tárgyak felé hadonászik, idővel, kb. 4 hónapos korára már tudatossá válik ez a mozdulat: a kisbaba elkezd a tárgyak után nyúlni. Fél éves korban pedig már két kézzel fogja meg a tárgyakat.

babajáték játszószőnyeg

Ebben a folyamatban segíthet a kiságyforgó, akár mint motiváció, és olyan eszköz, amely szellemileg leköti a fejlődésben lévő kisbabát. A színes, élénk, kontrasztos játékok, a meg-megcsillanó tükröcske, és a hangok azok, amelyek hatnak rá. Figyelmére, idegrendszerére. Hiszen a szemüket és az agyukat együtt kell használnuk, ez az első lépés, valamint a hallás észlelése. A harmadik hónapokban kezdődik a tárgyak után nyúlás: itt a szem-kéz koordináció kap fontos szerepet.

A Manubabánál minden játék alapos választás eredménye. Így a kiságyforgó szerepére a Moulin Roty tukános készségfejlesztő játékát ajánljuk, mert ez a kiságy fölé függeszthető színes kis csoda tényleg igazi babajáték, amely a legkisebbekre van tervezve. Ugyanis alulnézetből látszik, hogy mennyi színes és élénk dolog található rajta, amelyet a baba tényleg lát.

tukán babajáték moulin Roty
Tukános játék alulnézetből: tényleg babákra tervezve

Az élénk színek is mutatják, hogy babákra szabták a játékot, ugyanis csak az erős színeket és a kontrasztokat tudja érzékelni a pár hónapos csecsemő. Ráadásul a szemük, agyuk és idegrendszerük számára olyan vizuális stimulációra van szükség, melyet a telt és élénk kék, piros, sárga és zöld árnyalatok tudnak elérni. Ezeket az alapszíneket akkor kezdik ell érzékelni a kisbabák, amikor áthidalják a kezdeti fekete-fehér időszakot. A babajátékok tervezői nem szoktak figyelni erre. 

babajáték tukán

Mi azonban pont ezért szeretjük a már említett Tukános fejlesztőjátékot. De a Macskabajusz készségfejlesztő holdacska is tud mindent, amire egy egy 1-4 hónapos babának szüksége van, legalábbis játék szempontjából. Emellett pedig stílusos, igényes kivitelezése a szülőket is megörvendezteti. Ezért szeretjük a Moulin Rotyt. 

Kontrasztkártya

Az előző bekezdésben, a felfüggeszthető fejlesztőjátékoknál már felvázoltuk a szem fejlődését. Ám nézzük meg egy kicsit közelebbről a témát.

Mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos a látás a kicsik életében, hiszen ez által szereznek információt a világról. A világról, amelyet csak pár hete vagy hónapja kezdenek el megismerni. A vizuális érzékelés azért fontos a kicsi fejlődése számára, mert ennek a fejlődése hozza magával a többit. Hiszen ahhoz, hogy a tárgyak után nyúljanak, vagy át akarjanak, és át merjenek fordulni, látni, észlelni kell a környezetüket.  A mozgás koordinálásához, például a szem-kéz koordináció fejlődéséhez is szükség van a látásra. A kisbabák pedig eleinte csak foltokat látnak, és csak a 15-20 cm távolságban lévő tárgyakra tudnak összpontosítani. 

A látás fejlődéséhez pedig az idegrendszer stimulációjára van szükség.  Az első pár hónapban csak fekete és fehér színeket látnak a babák, és a színek kontrasztja nagyon jól stimulálja őket. Ezért fejlesztették ki a kontrasztos, fekete-fehér babakártyákat. Felgyorsítja a fejlődésüket, megkönnyíti ezt az időszakot. Már 1-2 hetes korban el lehet kezdeni a kártyák használatát, melyek egészen 3 hónapos korig nagyon jó hatással vannak a látás, az idegrendszer és a figyelem fejlődésére. 

Erre javasoljuk a kontrasztos babakártya csomagot, mely 0-3 hónapos korig a fekete-fehér színekkel és geometrikus mintákkal játszik, majd később megjelennek a teltebb színek, a baba korához igazodva. Ez a játék ebben a korban szellemileg leköti a babákat, segíti a fejlesztésüket. 

kontrasztkártya babajáték

A puha labdák, kedves plüssök

Ha már kitárgyaltuk a szem és a látás kérdését, ne feledkezzünk meg a tapintásról sem, hiszen ez az érzékelés is fontos eleme a világ megtapasztalásának. Ezért van, hogy egy kisbaba, sőt, még egy kisgyerek is mindent megfog, meggyömöszöl, sőt, meg is kóstol. 

A tapintás, azaz a taktilis érzékelés fontos eleme a fejlődésnek. Az érzékelés többi módjával összefonódva történik az agyában az ingerek és információk összerendeződése. Ez pedig a  magasabb szintű gondolkodási folyamatok nélkülözhetetlen elemének számít.

Ezért a taktilis érzékelésről ugyanúgy ne feledkezzünk meg, ahogy a látás, hallás stimulálásáról, és a mozgásfejlődés támogatásáról. Mert a fejlődés ezen komponense is ugyanolyan fontos.

A taktilis érzékelés fejlesztése szintén nem túl bonyolult dolog, itt sem kell összetett babajátékokra vagy bonyolult gyakorlatokra gondolnod. Hiszen kisbabákról beszélünk. A legjobb, amit tehetsz, ha már kisbaba korában hagyod megismerkedni őt a különböző formákkal, anyagokkal, különböző puhaságú és keménységű tárgyakkal. Erre nagyon jó a puha fejlesztőlabda. Az általunk kínált darabok még színükben is megfelelőek, hiszen úgy lettek kiválasztva, hogy a csecsemők látásához igazodva telt színekből álljanak, illetve kontrasztosak legyenek. Ezek a bájos labdák különböző anyagból készült felületekkel rendelkeznek, könnyű rajtuk fogást találni, ráadásul zenélnek, csengenek, így több érzékre hatnak. 

készségfejlesztő labda babajáték

A legnépszerűbb babajáték: a játszószőnyeg

A  2-3 hónapos a baba már követi a tárgyakat a szemével. Ezért a játszószőnyegeket már ettől a kortól használhatjuk. A kicsik hanyatt fekhetnek rajtuk, és nézegetik a játszószőnyeg ívére függesztett színes játékokat, fényes és csilingelő kiegészítőket. A hang követését is megtanulják, és erre a korra már oda figyelnek, ahonnan számukra kedves hangokat hallanak. Szóval a babaszőnyeg már ilyen kicsi korban jó döntés, stimulálja a piciket. 

játszószőnyeg babajáték

Napközben kivehetjük tehát őket a gyerekágyból, kihozhatjuk a nappaliba, vagy valahova a közelünkbe. Ilyenkor az anya könnyen el tudja látni a feladatát, és a kicsire is figyelni tud, aki a játszószőnyegnek köszönhetően megfelelő ingereket is kap, hiszen a környezetváltozás nagyon jó hatással van a csöppségekre. Persze arra is figyelni kell, hogy ne érje túl sok inger őket, de ez már egy másik témakör.

A játszószőnyegen erősíti az izmait, hiszen a játékok után nyúlva, rugdosódva hanyatt fekve épp arra készül ilyenkor a test, hogy megugorja a következő nagy lépést, az átfordulást.

Három hónapos korra már 90 fokban meg szokták emelni a fejüket a gyerekek. Ha még nem tart itt a csöppség, akkor néha fektesd hasra a szőnyegen.

4 hónapos korig rossz időben vagy sétán kívüli időszakban a játszószőnyeg kiváló hely. Ilyenkor még rendszertelen az alvásuk, majd a 4 hónapos alvásborulással jönnek a változások, onnantól szükség lesz valamilyen, még rugalmas napirendre. Addig is a baba gőgicsél, játszik, néha pedig elalszik. Ilyenkor nyújt igazán nagy örömöt egy puha kis játszószőnyeg, rávarrva néhány babajáték. Ébrenléti időben lehet ujjbábokkal, csörgőkkel játszani neki, vagy mondókázni, énekelni, mert a ritmusosság jót tesz a beszéd megalapozásának, az anya hangja pedig megnyugtatja a kicsit.

Átfordulás után a játszószőnyeg újabb meglepetéseket tartogat. A rávarrt különböző anyagok, piszkálható, húzogatható kiegészítők a taktilis érzékelést támogatják, ezáltal stimulálva az idegrendszert, boostolva a baba fejlődését. 

játszószőnyeg babajáték

Tehát a játszószőnyeg egy igazi aduász, all in one babajáték. A Little Dutch gúnáros és tengerész játszószőnyege átfordulás után nagyon hasznos, a játékhidas darabok pedig hanyatt fekve szórakoztatják a kicsit. A két típust kombinálhatod is.

Láthatod, a babajáték felé nincsenek óriási elvárások. Legyen jó minőségű, és feleljen meg annak a néhány feltételnek, amely az adott korban rásegíthet a kicsi fejlődésére.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
CímlapKategóriákFiók
Keresés